Dermatologie

AANBOD

DERMATOLOGIE

Minstens 1 op de 3 huisdieren heeft in zijn/haar leven last van huidproblemen: soms is de oorzaak snel gevonden en goed te behandelen, en dikwijls is een lange zoektocht nodig om de situatie stabiel te krijgen.

Parasieten

De meest voorkomende huidaandoeningen (zeker bij jonge dieren) worden veroorzaakt door parasieten (denken we hierbij vooral aan vlooien, luizen en schurftmijten). Hiervoor zijn er tegenwoordig heel goede producten op de markt om uw huisdier snel te helpen. 

Allergieën

De laatste decennia lijden ook onze dieren meer en meer aan allergieën, vaak met erge jeuk en frustratie. Hoewel de wetenschap ook voor onze huisdieren al flinke stappen heeft gemaakt, blijft de diagnose echter een hele uitdaging. Er zijn niet alleen verschillende soorten overgevoeligheidsreacties (soms zijn het vnl de oren, soms vnl de poten, soms zijn er ook andere klachten…), de oorzaak kan ook verschillend zijn: atopie (omgevingsallergenen zoals graspollen, stofmijten, stof, bomen, onkruid, vlooien…), contact of voedingsovergevoeligheid zijn de grote groepen van allergieën en vaak komen er combinaties voor.

Tot onze grote frustratie zijn deze allergische patiënten niet te genezen, wel kunnen we in heel veel gevallen zorgen voor stabilisatie van de klachten, zeker als de eigenaar gemotiveerd is! 

Huidinfecties

Huidinfecties zien we ook nog regelmatig opduiken: denk hierbij vooral aan schimmels (katrienewiel), vele bacteriële huidaandoeningen zijn eigenlijk secundair (dwz dat ze veroorzaakt worden door een andere onderliggende oorzaak). Virussen vinden we veel minder terug (bv herpes, papilloma,…)

Verder zijn er ook nog huidaandoeningen die minder frequent voorkomen, maar die soms ook wel doorgedreven onderzoeken vragen (zoals bijvoorbeeld huidbiopten) om tot een diagnose te komen, dit zijn vnl. metabole huidaandoeningen, huidtumoren of immuungemedieerde huidaandoeningen en iedere diagnose vraagt uiteraard zijn eigen specifieke behandeling.

 

Andere huidaandoeningen

Nu onze huisdieren ook veel meer meereizen (en ze ook meer geïmporteerd worden), zien we ook frekwenter ‘exotische’ huidaandoeningen in onze praktijk: deze groep zal in de toekomst een steeds grotere plek innemen bij de huidpatiënten.

Dermatologie bij de kleine huisdieren is dan ook een sterk evoluerende tak binnen de diergeneeskunde die in onze praktijk uitgevoerd wordt door Veerle Vandorpe. Door jaarlijks internationale congressen bij te wonen, blijven we op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Andere diensten

Wij bieden aan

Enkel consultaties op afspraak

Maandag tot vrijdag 9.00u - 19.00u
Zaterdag 9.00u - 12.00u

Heeft u een voorkeur van dierenarts dan kan u dit doorgeven bij het maken van de afspraak.

Een huisbezoek is mogelijk indien u tijdig een afspraak maakt. Voor spoedgevallen buiten de normale uren belt u ons op het vertrouwde nummer 014/84 87 84.

U zal op sommige weekend- en feestdagen doorverwezen worden naar een collega uit de buurt.