Tanden

AANBOD

TANDEN

Ook je huisdier heeft tanden én een gezond gebit bij je huisdier is van levensbelang of het nu gaat om een hond , een kat, een konijn, een cavia of een ander dier.  Dit lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk zien we nog steeds zware tandproblemen, soms zelfs met dodelijke afloop (bloedinfectie , orgaanfalen oa lever -nier-, hart-, fractuur kaak, ondervoeding….). Nog steeds is het nummer 1 van de gezondheidsproblemen bij je huisdier bv.tot 70% van de honden hebben één of ander tandprobleem voor de leeftijd van 2 jaar.

 Sommige van deze tandproblemen hadden kunnen vermeden worden indien de eigenaar tijdig gezien had dat er iets aan de hand was of op de hoogte was dat huisdieren net als mensen tandproblemen kunnen hebben.  Daarom wijzen wij onze klanten steeds op het gebit van hun huisdier , de eventuele afwijkingen én het (preventief) onderhouden van een gezond gebit. 

Wanneer een afspraak maken

Bij volgende symptomen raden we aan een afspraak met  één van onze dierenartsen te maken:

slechte adem/verkleuring tanden/bloedend tandvlees/pijn/kwijlen/zwelling kaak, neus…

maar ook in geval volgende symptomen :

andere eetgewoontes/willen maar niet durven eten/plotse agressie/…

Tandplaque of lichte tandvleesontsteking

Soms is er enkel tandplaque of lichte tandvleesontsteking. Deze zijn vrij makkelijk  te verhelpen door de eigenaar zelf.  Zo kan je (dagelijks) de tanden van je hond/kat gaan poetsen met aangepaste tandpasta. Best leer je ze dit aan op jonge leeftijd.  Je kan ook bijkomend gebruik maken van aangepaste voeding , of uitgebreid gamma van supplementen om te tanden zowel deels mechanisch als enzymatisch te ondersteunen in het reinigen. Dergelijke producten vind je in onze praktijk terug en zal met nodige uitleg in hoe te gebruiken  toegelicht worden .

Tandsteen en cariës

In geval van tandsteen en tartraat kan enkel nog een grondige gebitsreiniging (ultrasonisch zoals bij de mensen ) onder verdoving een oplossing bieden. Die verdoving is noodzakelijk om op een veilige manier (zowel voor je dier als  voor ons) een grondig onderzoek en reiniging te kunnen doen.  Soms dienen dan ook dentale  RX opnames te gebeuren om te kunnen beslissen of het niet beter is een tand of meerdere te gaan trekken.

Sommige honden zijn dan weer gevoelig aan cariës (hoewel minder voorkomend als bij mensen) en katten hebben dan weer meer last van gaatjes tgv FORL (feliene osteoclastic resorptieve lesions).

Maar ook afgebroken tanden, blijvende melktanden , tandwortelontstekingen, goedaardige en kwaadaardige gezwellen  zien we regelmatig in onze praktijk.

Tandproblemen bij knaagdieren

Bij konijnen en cavia’s zien we dan weer andere problemen zoals  te lange snijtanden (olifanten tanden) ,verkeerde slijtage van de  kiezen, abces vorming , lopende oogjes, kwijlen , stoppen met eten , zicht niet meer wassen, diarree of net te vaste kleine keutels… Dit komt omdat de tanden bij hen blijven doorgroeien (een konijn wel tot 2.5 mm per week , een cavia 6-8 cm per jaar).Jammer genoeg zijn het dieren die vaak nog meer dan honden en katten  pijn kunnen maskeren zodat enkel de zeer oplettende eigenaar doorheeft  dat er iets scheelt. De kleine en smalle mond vereist ook ander materiaal  om te kunnen onderzoeken en in veel gevallen moeten ze zelfs in narcose verder onderzocht worden om juist te weten wat er scheelt.  RX opname van  de kop en tanden zijn noodzakelijk om dit te bevestigen. Soms is zelfs een CT-scan nodig ….

Alle andere knaagdieren (chinchilla, ratjes, hamster, fretjes…) kunnen eveneens getroffen worden door tandproblemen welke medische zorgen  nodig heeft.

Narcose

Veel mensen hebben schrik van de narcose, maar weet dat de kans op andere complicaties van “slechte tanden” zoveel groter en levensgevaarlijker is dan de narcose risico’s. Uiteraard zullen we , zeker bij risico patiënten (oudere dieren , zieke dieren, zeer jonge dieren…) vooraf voorstellen om een uitgebreid pré anesthetisch onderzoek te doen (oa bloedname, hartondz…) zodat onze anesthesist jullie dier op een zo veilig mogelijke manier kan begeleiden in zijn narcose gedurende de hele tandheelkundige ingreep.

Persisterende melktanden (tanden die niet uitvallen bij het wisselen)

 Honden worden tandloos geboren. De eerste tanden komen tevoorschijn rond de 20ste à 35ste levensdag.

Het melkgebit is volledig rond de 50 dagen en telt 28 tandjes.

Rond de 3 à 4 maanden start het wisselen. De snijtanden wisselen eerst, dan de haaktanden en dan de kiezen. Het volwassen gebit bij honden is compleet rond de leeftijd van 6-7 maanden. Soms komt het voor dat melktanden niet uitvallen bij het wisselen (zie foto). 

In dat geval is het aangeraden om contact op te nemen met DAC ‘t Derde Oor zodat we u verder kunnen helpen. 

Een team met expertise

Dr. Veerle Vandorpe legt zich reeds van in het begin toe op tandheelkunde in al zijn facetten . Ze blijft hierover bijscholingen volgen in binnen- en buitenland om up to date te blijven. Onze praktijk werd uitgerust met de meest recente apparatuur én materialen  zodat u  bij hen terecht kan voor kleine én grotere ingrepen. 

Vaak worden ook patiënten van andere dierenartsen doorgestuurd omwille van onze expertise op dit gebied.

Wil u meer weten over tandverzorging van uw huisdier?

Andere diensten

Wij bieden aan

Enkel consultaties op afspraak

Maandag tot vrijdag 9.00u - 19.00u
Zaterdag 9.00u - 12.00u

Heeft u een voorkeur van dierenarts dan kan u dit doorgeven bij het maken van de afspraak.

Een huisbezoek is mogelijk indien u tijdig een afspraak maakt. Voor spoedgevallen buiten de normale uren belt u ons op het vertrouwde nummer 014/84 87 84.

U zal op sommige weekend- en feestdagen doorverwezen worden naar een collega uit de buurt.