AANBOD
INWENDIGE GENEESKUNDE
Om uw zieke hond of kat goed te kunnen behandelen, volgde Veerle Renap een intensieve opleiding via de Europese school voor dierenartsen in Utrecht. Daar deed ze de nodige kennis en ervaring op om bij ingewikkelde acute en chronische ziekten de correcte weg naar de diagnose te nemen. Dit is een belangrijke stap om samen met u als honden- en kattenliefhebber te bekijken wat de beste aanpak voor uw dier is. Net als bij geneeskunde voor mensen zijn soms meerdere onderzoeken (zoals medische beeldvorming) nodig om meer te weten over de aard van de aandoening, maar ook om informatie te kunnen verschaffen over de prognose. De inwendige diergeneeskunde is zeer ruim. Kennis van alle organen alsook de hormonale werking (endocrinologie) is noodzakelijk. Er is zelfs een grote overlap met de gedragsgeneeskunde. Dit maakt het een zeer uitgebreid en boeiende tak van de diergeneeskunde. Uiteraard wordt dit versterkt als we zien dat onze patiënt volledig hersteld naar huis kan gaan.
Medische beeldvorming
RX
Met behulp van ons digitaal RX-toestel is het mogelijk om foto’s te maken van de binnenkant van uw dier. In sommige gevallen is dit nodig om tot een goede diagnose te komen. Hierbij denken we vooral aan botbreuken en artrose, maar ook het hart en de longen kunnen hiermee in beeld gebracht worden. Ook bij een vermoeden dat uw dier een vreemd voorwerp opgegeten heeft, kan de RX een hulpmiddel zijn om het probleem op te sporen.
In onze praktijk hebben we een digitaal RX toestel. Dit wil zeggen dat onze foto’s onmiddellijk op de computer kunnen worden bekeken door onze dierenartsen. Om goed te kunnen beoordelen wat er aan de hand is, hebben we steeds foto’s in verschillende richtingen nodig.
Voor het maken van goede foto’s is het belangrijk dat uw dier stil ligt. Hiervoor is het soms nodig dat de dierenarts uw dier een kalmerend middel toedient.
Echo
Met ons volledig uitgerust echo toestel kunnen we in de buik van uw dier gaan kijken. De grootte en het uitzicht van de verschillende organen kunnen zo door onze dierenartsen beoordeeld worden. Ook het vaststellen of uw dier drachtig is, kan gebeuren via een echografisch onderzoek.
Om goede echo-beelden te kunnen maken is het nodig dat de buik van uw dier geschoren wordt. Hierop wordt vervolgens echo-gel aangebracht. Tijdens het onderzoek moet uw dier op zijn rug liggen. Bij onrustige dieren is het soms nodig dat de dierenarts een kalmerend middel toedient zodat het dier blijft liggen en niet teveel stress ervaart.
Gedrag bij honden en katten
Weinig mensen weten dat er dierenartsen zijn die zich toespitsen op gedrag en gedragsproblemen bij honden en katten.
Tijdens de (6 jarige) universitaire studie diergeneeskunde komt dit deel beperkt aan bod. Het is voornamelijk door de postuniversitaire opleidingen die we nadien volgen dat we met dit aspect van de diergeneeskunde vertrouwd raken. Hoewel veel mensen gedrag loskoppelen van de geneeskunde is dit toch zeer nauw verweven. Vergelijk het met de psychiaters die bij mensen met psychische aandoeningen gaan zoeken naar onderliggende oorzaken zoals problemen in de hersenen.
De primaire stap in de aanpak van een gedragsprobleem bij honden en katten is dan ook een grondig lichamelijk onderzoek. In zeer veel gevallen kan een gedragsverandering verklaard worden door pijn of angst veroorzaakt door pijn. Afhankelijk van de leeftijd van het dier en het verloop van het ontstaan van een moeilijkheid in het gedrag zullen er ook verdere onderzoeken (zoals een bloedonderzoek) moeten gebeuren.
Binnen onze praktijk zijn er 2 dierenartsen intensief bezig met gedrag bij huisdieren. Dorien Coenen heeft een zeer grote liefde voor alles wat met katten en hun gedrag te maken heeft. Ze volgt nog steeds opleidingen om hierin kattenmensen te kunnen bijstaan met tips en tricks. Veerle Renap is ‘ervaringsdeskundige’ in het opvolgen van probleemhonden. In het verleden adopteerde zij meerdere honden die niet het normale traject volgden. Ook zij is dagelijks bezig om hier de nieuwste inzichten mee te hebben. Met veel liefde, geduld en kennis kunnen Dorien en Veerle Renap uw kleine en grote vragen over de ambivalente relatie met uw huisgenoot beantwoorden.
Andere diensten
Wij bieden aan
LEES MEER
LEES MEER
LEES MEER
LEES MEER
LEES MEER
Enkel consultaties op afspraak
Maandag tot vrijdag | 9.00u - 19.00u |
Zaterdag | 9.00u - 12.00u |
Heeft u een voorkeur van dierenarts dan kan u dit doorgeven bij het maken van de afspraak.
Een huisbezoek is mogelijk indien u tijdig een afspraak maakt. Voor spoedgevallen buiten de normale uren belt u ons op het vertrouwde nummer 014/84 87 84.
U zal op sommige weekend- en feestdagen doorverwezen worden naar een collega uit de buurt.